Ik heb het nooit kunnen leren. De rollende r. Er schijnen talen te zijn waarin deze klank een belangrijke plaats in neemt, maar in Nederland kan men heel goed zonder, al heb ik het wel eens geprobeerd.
Maar hoe zeg je een rollende r? Mijn zusje had veel gevoel voor talen en zij verzekerde mij: het is niet moeilijk. Alles wat je hoeft te doen, is hardop te zeggen bduin bdood. bduin bdood. Blijf het zeggen, tot de r rollen gaat. bduin bdood. bduin. bdood. bduin bdood. bduin bdood.

Ik moet toegeven: bij mijn zusje rolde hij. Maar bleef hij rollen? Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, verzekerde mijn zusje mij met rollende r. Eindeloos. Bduin bdood, bduin bdood, bduin bdood, bduin bdood, probeerde ik nogmaals. En heel af en toe was er een brluin brlood, voor wie het horen wilde: een begin van een rol, maar rollen deed het niet.

Het zal er wel nooit van komen, bedacht ik vaak. Maar heel af en toe moet ik het toch weer even proberen; zomaar, zonder verdere aanleiding als betrof het een herinnering aan een oud lied. Bduin bdood bduin bdood bduin bdood. Het lied van de r die niet rolt.