Waarom zijn sommige papegaaien rood? Dat komt door psittacofulvine, ofwel papegaaiengeel. Dit geel kan namelijk ook rood en oranje kleuren, een beetje zoals het pigment in wortels, maar dan heel anders. Het opmerkelijke is namelijk juist dat de papegaaien geen wortelpigment gebruiken, wat in de natuur gewoonlijk de meest voordehand liggende oplossing is voor een ieder met een rood, geel of oranje voorkomen. Papegaaiengeel is een stof die de papegaai zelf aanmaakt en die hem zijn bonte kleuren geeft.
Waarom dit allemaal zo is, is al langer dan een eeuw een raadsel, maar intussen is er goed nieuws voor alle papegaaienonderzoekers. Want het zal niet lang meer duren of we kunnen onze moeilijke vragen eenvoudigweg aan de papegaai zelf voorleggen, die ons in goed verstaanbaar Engels antwoordt. Zoals Níkisi, de door Aimee Morgana grootgebrachte papegaai (die ongeveer tien keer beter Engels spreekt dan de door Irene Pepperburg bestudeerde Alex).

Maar wat zal de papegaai antwoorden op de vraag waarom hij rood is? Wat zou ikzelf antwoorden op de vraag waarom ik zachtroze ben? "Vitamine D! Threonine! SLC24A5! Mengele!" "...en veel succes verder met uw onderzoek!"