Een bekende uitspraak van Jules Deelder is dat de slavenhandel natuurlijk op geen enkele manier is goed te praten, maar het heeft ons wel de Jazzmuziek opgeleverd.

Zo kunnen we er bij de kever niet omheen dat het Adolf Hitler was (dezelfde) die de opdracht gaf tot het ontwerpen van een volkswagen, naar een idee van Ferdinant Porsche (die het niet van zichzelf had, maar van Béla Barényi -en overigens leek de kever ook sterk op de Tatra aan wie Volkswagen in 1961 nog drie miljoen Mark moest betalen als compensatie), waarbij Hitler zich op zijn beurt weer sterk liet inspirerenen door Hendry Ford: de eerste die auto's in massaproductie besloot te produceren. Speciaal voor de bouw van de Volkswagen werd ook in Duitsland een autofabriek à la Ford gesticht: Kraft durch Freude, dat onder Engels bewind Wolfsburg ging heten.

De kever werd de best verkochte auto ter wereld - tot 1972 (!) was dat nog de T-Ford - en dat is hij eigenlijk nog steeds, want van de latere Volkswagen Golf en Ford F en de Toyota Corolla kwamen meerdere modellen uit die alleen bij elkaar opgeteld de kever overtreffen in verkoopcijfers. Hoera voor de Volkswagen Kever, dus. De beste auto aller tijden.