Pimpelmezen mogen dan misschien bontgekleurde vogeltjes lijken, maar tegen de achtergrond van een bos is het nog helemaal niet zo gemakkelijk een pimpelmees te spotten: zijn vaalgele kleur valt weg tegen de groene achtergrond, als kuikentjes in het zand. Als kraai verkijk je je er op en dat komt omdat de kraai geen ultraviolet licht kan zien.

Vraag het namelijk de pimpelmees zelf en hij zal zichzelf een hele bonte vogel vinden. Zoals de pimpelmese spreekwijs zegt: Tsie, sisisi, tsie tsie tsie tirrrr. Juist het ultraviolette licht geeft de pimpelmees haar aantrekkelijke glans, zoals make-up bij vrouwen.

Zangvogels zijn ultragevoelig voor licht en dat maakt hen ultra-interessant voor onderzoekers van het ultrafoute soort dat bijvoorbeeld pimpelmezen insmeert met zonnebrandcrème en dan kijkt wat er gebeurt.
Mijn tip voor pimpelmezen is: schijt, liefst na een maaltje vette rupsen, de onderzoeker eens lekker onder en kijk wat er gebeurt. Tsi tsi tsit, zegt de pimpelmees. En zo is het maar net. Si si sirrr!